2013. június 30., vasárnap

Android 4.3: Látszólag nem sok változott

Hosszú hónapok óta téma a következő Android operációs rendszer a 4.3-as Jelly Bean. Azt reméltük, hogy a májusi Google I/O-n debütál egy új Nexus kíséretében, de ez elmaradt. Bejelentésre kerültek a Google Edition mobilok, amik pár nappal ezelőtt, június 26-án elérhetővé váltak a publikum felé. Alig 24 órával később a Sammobile közölt elsőként képernyőfotókat, melyen a Samsung által gyártott hardveren a már említett Android 4.3 egy korai verziója található.

 



A frissen kiszivárgott verziót csak a Samsung-okra lehet feltelepíteni, így fura mód nem egy vérbeli Nexus-on landolt elsőként. Ezt talán nem is nagyon bánják a Google referenciamodelljeit használó tulajok, mivel forradalmi innováció nem történt. Ami szemmel látható, az a kamera szoftver dizájnját ért változások, de az egyik Youtube felhasználó arra is kitér, hogy a bluetooth végre megkapta a LE (Low Energie) támogatást. Emellett még fejlesztői újítások kerültek a friss build-be (API Level 18). Az Androidcentral csapata is készített egy rövid videót a régi-új rendszerről, ez álljon most itt:



Az Androidpolice munkatársa pedig egy másik érdekes dolgot vett észre. Az információk szerint a wifi off nem teljesen off. Miért? Tegyük fel, hogy tudjuk, hogy a nap nagy részét wifi mentes helyen töltjük. Ekkor a felhasználók 90%-ka kikapcsolja ezt a funkciót, aksikímélés miatt (elég energiaigényes). Látszólag ez meg is történik, de gyakorlatilag a háttérben a nem kapcsol ki teljesen, amit azzal magyaráznak, hogy a mobilhálózat a GPS és az SSID-k kombinációjából lehet a legpontosabban megállapítani a helyzetünket. Ez felvet még egy kérdést: A GPS sem kapcsol ki teljesen?! Ennek valószínűleg sokan nem örülnek, mert ez így már elég energiaigényes folyamat lenne, de azért reménykedhetünk benne, hogy a Google nem szeretne így öngólt lőni, és megvan a megfelelő módszerük, hogy ez ne így történjen.

A sok-sok információ közt, melyek látszólag több mindenről, valójában azonban csak kevés változásról szólnak, találunk egy spekulációt is. Eszerint a hivatalos frissítés (ami a Nexus-okat is érintheti) valamikor júliusban, esetleg augusztusban érkezhet. Ami eddig kiderült, az alapján tényleg nincsenek álmatlan éjszakáink, mivel ez körülbelül akkora újítást hoz, mint például a 4.1.1-ről 4.1.2-re való átállás, vagy éppen a 4.2 -> 4.2.1 -> 4.2.2, és korántsem olyat, mint a Gingerbread Ice Cream Sandwich átállás. A következő nagyobb ugrás a Key Lime Pie (5.0) lehet, ami a "jósok" és a statisztikák szerint idén ősszel jöhet egy újabb Nexus eszközzel karöltve.

Egy valami azonban érdekes: már jó néhány héttel lehetett látni valós vagy nem valós képernyőfotókat Nexus 4 telefonokról, melyeken a 4.3 futott, de azokról nem derült ki az igazság. Most viszont egy Google Edition mobilon valóban ez fut, ráadásul a ROM futótűzként terjed az interneten (Sammobile), és nem egy Nexus-on debütált? Véletlen vagy szándékos? Egyáltalán, van valaki, akit lázba hozott az Android 4.3?

Bazsa


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése